آشنایی با مو انسان
در این مقاله با ساختمان مو و رشد آن آشنا خواهید شد.
ساختمان مو:
هر مو با یک غده ترشحی مویی رشد می کند که مجرای بسیار کوچکی از سلول ها است که به سطح پوست منتهی می شود. هر مو دارای یک ریشه و یک بدن با این غده است. سلول هایی که مو تولید می کنند فولیکول های مو نامیده می شوند.
اگر ناگهان موهایتان را بکشید و چنگ بزنید، انتهای روشنتر مو که ریشه مو است، آشکار میشود. ریشه مو یک پیاز سفید در انتهای عمیق ساقه مو است. ریشه بین ۲ تا ۴ میلی متر از سطح پوست فاصله دارد. هدف آن ایجاد موهای واقعی است که بدن مو است. هیچ بافت زنده ای در بدن مو وجود ندارد. بدنه مو از یک ماده پروتئینی تشکیل شده است که از ساختاری بسیار نازک و طناب مانند تشکیل شده است. این بخشی از ساختاری است که ما موهای معمولی را در نظر می گیریم. به تصاویر نگاه کنید. ۳ نوع مو در بدن انسان وجود دارد. ۱- لانوگو (LANUGO) موی بی رنگ، موج دار و کرکی است که بدن جنین را می پوشاند و یک ماه قبل از تولد نوزاد می ریزد. ۲- VELLUS موهای رویشی هستند که تمام بدن به جز کف دست و پا را می پوشانند و مغز رنگدانه ای ندارند. ۳- موهای انتهایی (ترمینال) متراکم و تیره که سر، ابرو، مژه، ریش، سبیل و نواحی تناسلی را می پوشاند.
رشد مو:
بهترین زمان برای رشد مو شب است که بیشترین رشد را دارد. اما نه آنقدر که وقتی از خواب بیدار می شوید، موهای شما یک یا دو اینچ رشد می کند، استثنائات نادری وجود دارد، اما مطالعات علمی نشان داده است که موهای اکثر افراد حداکثر ۱۵ سانتی متر در سال رشد می کنند. هر مو یک بار از طریق پوست ظاهر می شود و قابل تجدید نیست.
تعداد استاندارد مو در سر یک فرد عادی ۱۰۰/۰۰۰ است. کودکان در هر سانتی متر مربع از پوست سر ۱۱۰۰ فولیکول مو دارند. در ۲۵ سالگی تعداد فولیکول ها به ۶۰۰ و از ۳۰ تا ۵۰ سالگی به ۲۵۰ تا ۳۰۰ می رسد. هر فولیکول در طول عمر خود حدود ۲۵ فولیکول دارد. مو رشد می کند، هر یک از آنها چندین سال طول می کشد، و سپس برای مدت طولانی قبل از بیدار شدن و رشد دوباره به خواب می رود. مراحل رشد مو: ۱- فاز آناژن یا فعال (آنگووژنز) به مدت ۲ تا ۶ سال. ۲- مرحله کاتاژن یا آنالیز (کاتوژنز) به مدت ۱ تا ۲ هفته. ۳- فاز تلوژن یا استراحت (تلوژنز) از ۵ تا ۶ هفته طول می کشد.
به طور متوسط سرعت رشد مو حدود ۱ تا ۱.۳ سانتی متر در ماه است. رشد مو در تابستان بیشتر از زمستان است و آقایان کمی سریعتر از خانم ها رشد می کنند. از نظر زمانی، اگر مو به شانه ختم شود، حدود ۲ سال طول می کشد. فکرش را بکنید، دو سال زمان زیادی است که موها در معرض فرسایش محیطی روزانه، شستن، خشک کردن، شانه کردن و هر فرآیند شیمیایی دیگری قرار بگیرند! مراقبت های احتمالی دوباره بعد از ۲ سال ساییده و پیر می شود و در طول دوره رشد مو فشرده و پیچ خورده می شود.
علل عمده ریزش مو:
دسته بندی طاسی از لحاظ فرم انتشار: الف: منتشر یا GENERALIZED ب: موضعی یا LOCALIZED
ریزش مو انواع مختلفی دارد: الف: تلوژن افلوویوم: تاخیر در ریزش مو در اثر استرس است. استرس (جسمی و روحی) عامل مهمی است که باعث ریزش مو می شود. به طور معمول ۱۰ تا ۲۰ درصد موها در مرحله استراحت هستند. استرس شدید باعث می شود که درصد زیادی از موها همزمان وارد فاز تلوژن شده و رشد آنها متوقف شود. چند ماه پس از استرس، موها در حالت استراحت می ریزند، این استرس می تواند ضربه روحی شدید (مرگ یکی از بستگان نزدیک، طلاق، بیکاری و …)، بیماری (دمای شدید، عفونت، آنفولانزا و …)، خستگی بسیار، جراحی و غیره چون فاصله زمانی زیاد است استرس همراه با ریزش شدید مو، بنابراین افراد ریزش مو را به آن نسبت نمی دهند، این وضعیت موقتی است و رشد موها به سرعت شروع می شود. ب: آناژن افلوویوم: این وضعیتی است که در آن درصد زیادی از موهایی که رشد می کنند به طور ناگهانی می ریزند.
مهمترین علل شیمی درمانی و پرتودرمانی است. البته این حالت هم موقتی است و چند ماه پس از قطع درمان ترشحات قطع می شود. س: تغذیه نامناسب: بدن پس از تغذیه ناکافی با کمبود ویتامین ها، پروتئین ها و مواد معدنی (مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و روی) مواجه می شود که می تواند باعث ریزش مو شود. A: عوامل شیمیایی: مواد شیمیایی که برای رنگ کردن، فر کردن، صاف کردن یا سفید کردن مو استفاده می شود می تواند مو را خشک، شکننده و شکننده کند که گاهی دائمی است. د: عدم تعادل هورمونی: شرایط داخلی و هورمونی به هم می خورد و باعث ریزش شدید مو می شود. از جمله این بیماری ها دیابت کنترل نشده، بیماری تیروئید، بیماری کلیوی، بیماری کبد، لوپوس و سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCO) … در این موارد درمان اصلی برای کنترل ریزش مو، درمان بیماری اصلی است که تا زمانی که ریزش مو برطرف شود. درمان می شود.ریزش ادامه خواهد داشت.
گروه موضعی انواع مختلفی دارد: الف: آلوپسی آرهآتا یا (ALOPECIA AREATA): ریزش ناگهانی ناحیه کوچکی از موهای صورت به قطر چند میلیمتر تا چند سانتیمتر که به دلیل گرد بودن و گرد بودن آن به آلوپسی آرئاتا معروف است. دلیل واقعی هنوز مشخص نیست، اما احتمالاً اثر سیستم ایمنی بدن بر روی ریشه مو است که باعث ضعیف شدن موقت ریشه و به دنبال آن ریزش مو می شود. البته همانطور که گفته شد دلیل واقعی آن مشخص نیست. دوره بیماری ماه ها طول می کشد و در صورت عدم درمان، ریشه مو دیگر نمی تواند قدرت خود را بازیابد و برای همیشه ریزش کند. تنها درمان عملی تزریق آمپول های مخصوص (کورتون) با غلظت و عمق خاص است که متاسفانه به درستی انجام نمی شود. درمان های محلی بی اثر یا بی اثر هستند. گاهی اوقات موها خود به خود رشد می کنند. یا مناطق دیگر.
ب: عفونت های پوستی قارچی، ویروسی و باکتریایی: این عفونت ها نیز با ریزش موقت همراه هستند، اما با درمان نامناسب یا نامناسب یا اغلب اوقات می توانند به ریزش دائمی تبدیل شوند. پ: ریزش موی سیکاتریسیال (یک اثر دائمی بسیار ناخوشایند، مانند یک محرک شدید مانند سوختگی) بیشتر دائمی است. T: بیماری های پوستی خاص مانند سرطان، لوپوس دیسکوئید، اما پلان فولیکولار (این ۲ بیماری مربوط به اختلالات سیستم ایمنی است) T: طاسی آندروژنیک: عوامل آندروژنیک (آندروژن ها هورمون های مردانه با وزن بدن مردان هستند). آلوپسی آره آتا مهمترین و شایع ترین نوع ریزش مو محسوب می شود. همانطور که از نام آن پیداست، ریزش مو با تاثیر هورمون های مردانه شروع می شود. البته وجود هورمون ها به تنهایی کافی نیست وگرنه همه مردان به آن نیاز دارند. بدون مو!!
یا مقدار هورمون ها باید زیاد باشد (فعالیت بیش از حد غدد تولید کننده هورمون یا استفاده نامناسب از هورمون) یا ریشه مو (فولیکول ها) به وجود هورمون ها حساس باشد. این یک حساسیت ژنتیکی است. فولیکول های متعددی شروع می شود. به طور معمول فولیکول های جلو، میانی و بالای سر حساس می شوند، در حالی که کناره ها و بالای گردن حساس می مانند، پس از بلوغ با افزایش ناگهانی هورمون ها، فولیکول های حساس شروع به کوچک شدن و ناپدید شدن می کنند. در واقع با کوتاه شدن چرخه رشد مو، به دلیل رسیدن زودهنگام مرحله استراحت، موها ضعیف تر و کم رنگ تر از قبل می شوند. می توانید آن را در تصاویر زیر مشاهده کنید.
ریزش مو بسته به نوع مو، وراثت و جنسیت بین ۵۰ تا ۱۵۰ تار مو در روز طبیعی است. به خاطر داشته باشید که اعداد ذکر شده حداقل و حداکثر هستند. برای هر فرد تعداد معینی نرمال در نظر گرفته می شود. مثلا برای موهای نازک و نازک حداقل Weighted و ۱۵۰ زیاد در نظر گرفته می شود ریزش مو معمولا زمانی است که ریزش مو بیشتر از رشد مو باشد. ریزش مو زمانی مشهود است که حدود ۴۰ درصد از تراکم مو از بین برود.
نقش تغذیه در سلامت ورشد موها :
ویتامین ها و مواد معدنی نقش مهمی در حفظ سلامت مو دارند. کمبود مواد مغذی می تواند منجر به نازک شدن مو یا حتی طاسی کامل شود.
دلیل اصلی نازک شدن موها در نهایت به وضعیت بدن شما مربوط می شود. با داشتن بدنی سالم و تغذیه خوب، موهایی براق و زیبا خواهید داشت. اگر مشکلات سلامتی دارید یا از کمبودهای تغذیه ای رنج می برید، ممکن است رشد موهای شما متوقف شود یا آسیب ببیند.
دانشمندان ژاپنی بر اساس نتایج تحقیقات خود بر این باورند که وجود مقدار زیادی چربی در رژیم غذایی مردان مکانیسم طاسی را تسریع می کند. به این ترتیب بخشی از پوست سر آنزیمی به نام ۵ آلفا ردوکتاز تولید می کند. این آنزیم تستوسترون را به دی هیدروتستوسترون (DHT) تبدیل می کند که باعث ریزش مو می شود. غدد چربی مجاور هر فولیکول مو نیز این آنزیم را تولید می کنند. وجود مقدار زیادی چربی در غذا باعث تحریک غدد چربی و افزایش فعالیت این غدد برای تولید آنزیم می شود.
بهترین توصیه این است که یک رژیم غذایی سالم، خوشمزه اما کم چرب داشته باشید. البته این روش باعث رشد موهای جدید نمی شود، اما می تواند از ریزش موهای دیگر جلوگیری کند. به طور کلی باعث سلامت بدن نیز می شود.
برخی از افراد تمایل به استفاده از قرص ها و داروها برای دریافت مواد مغذی مورد نیاز خود دارند و به ندرت غذاهای سالم می خورند. متخصصان تغذیه معتقدند که تنها ۱۰ تا ۲۰ درصد مواد مغذی موجود در این قرص ها جذب می شود و هنوز عوامل ناشناخته زیادی در غذا وجود دارد که هنوز از نظر شیمیایی به دارو تبدیل نشده اند، بنابراین قرص ها و داروها هرگز نمی توانند جایگزین غذا شوند و مکمل های غذایی می توانند فقط در صورت لزوم استفاده می شود.
اگر از سلامت خوبی برخوردار هستید، دوره رشد ژنتیکی مو قابل تمدید است. در عین حال، مصرف ترکیب مناسب اسیدهای آمینه، ویتامین های گروه B، بیوتین، اینوزیتول و اسید فولیک در یک برنامه مکمل مهم است. مواد معدنی خاصی از جمله منیزیم، گوگرد، سیلیکون و روی کشف شده اند که در حفظ سلامت مو مهم هستند.
بتاکاروتن برای رشد مو بسیار مهم است. زیرا تبدیل به ویتامین A مورد نیاز بدن می شود. به رشد طبیعی موهای من کمک می کند. رشد استخوان باعث حفظ پوشش عصبی و همچنین سلامت پوست، مو و ناخن می شود.بتاکاروتن در میوه ها و سبزیجات زرد و سبز یافت می شود.
پروتئین مهم است:
از آنجایی که مو از پروتئین ساخته شده است، رژیم غذایی کم پروتئین می تواند باعث ریزش مو یا رشد کند شود. خوردن غذاهای حاوی پروتئین کافی اغلب منجر به بهبود رشد مو می شود.
برخی از متخصصان تغذیه توصیه می کنند از رژیم غذایی جگر گاو، مخمر آبجو، گندم و ۲ قاشق غذاخوری لسیتین دانه بندی شده روزانه استفاده کنید که باعث افزایش رشد، استحکام و زیبایی مو می شود.
سایر منابع خوب پروتئین عبارتند از ماهی، تخم مرغ، آجیل و ماست.
پروتئین دانه نیز به تحریک رشد مو کمک می کند. مطالعه ای بر روی نتایج سبوس روی مو بیان می کند که سبوس به تنهایی مو را تقویت نمی کند، بلکه باعث رشد آن می شود.
موانع رشد :
استرس بیش از حد و برخی داروها مانع رشد مو می شوند. اما اگر قادر به مصرف دارو هستید باید طبق دستور پزشک عمل کنید و به آسیب موها توجه نکنید.
هشدار: همیشه قبل از مصرف هرگونه فرمول ویتامینی، معدنی یا گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.
اگر چه اگر استرس زیادی دارید، پزشک می تواند به کاهش استرس کمک کند، اما می دانید که دعا یا آرامش راهی برای کاهش هر نوع استرس مهم در زندگی شماست. موهای شما زندگی بدون استرس را برای شما دوست دارد. یکی دیگر از عواملی که به مو کمک می کند استراحت و خواب است. آنها دریافتند که خواب کافی باعث رشد سریعتر می شود، زیرا موها به خواب کافی (۷ تا ۹ ساعت در روز) نیاز دارند.
برخی از عناصر مهم و موثر در سلامت مو
پروتئین :
اساس و اساس نیاز اعضای بدن مانند مو، ناخن، پوست است و در انواع گوشت (مرغ، ماهی و گوشت قرمز)، تخم مرغ، لبنیات و … به وفور یافت می شود. و نبض همچنین در برخی از غذاهای نشاسته ای مانند نان، برنج، ماکارونی و سبزیجات یافت می شود. آمینو اسیدها بلوک های سازنده پروتئین هایی هستند که در برخی مواد یافت می شوند.
کلسیم و منیزیم :
شیر و فرآورده های آن منبع خوبی از کلسیم و منیزیم و همچنین پروتئین هستند. اگر فردی به عدم تحمل لاکتوز (قند موجود در شیر) مبتلا باشد و سایر لبنیات را برای رفع نیازهای جسمانی خود مصرف نکند، باید روزانه مکمل کلسیم مصرف کند و رژیم غذایی خود را تکمیل کند. سرشار از پروتئین های دیگر.
ویتامین های گروه B:
یکی از راه های درمان ریزش مو، خوردن غذاهای سرشار از ویتامین های گروه B، به ویژه در گروه ویتامین های گروه B، ویتامین B6 و بیوتین است. بیوتین ویتامینی است که به بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی به عنوان ماده ای برای بهبود وضعیت مو اضافه می شود، زیرا یکی از عوارض کمبود بیوتین ریزش مو است. من به منابع غذایی سرشار از ویتامین B6 و بیوتین اشاره می کنم. منابع غنی ویتامین B: جگر، موز، تخمه آفتابگردان، ماهی، مرغ، جوانه گندم، آلو، گوشت، غلات کامل، مخمر و زرده تخم مرغ * و منابع غنی بیوتین: جگر و گوشت مرغ، جوانه گندم، سبوس گندم، تخم مرغ و بادام زمینی همچنین خوردن مقداری کواس در صبح با یک لیوان آب پرتقال بسیار مفید است. زیرا مخمر منبع خوبی از ویتامین های گروه B و مواد معدنی کمیاب (مواد معدنی مورد نیاز بدن در مقادیر بسیار کم) و اسیدهای آمینه است.
آنتی اکسیدان ها :
حاوی ویتامین E، ویتامین C، بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A)، روی و سلنیوم است. رژیم غذایی نامناسب همراه با سیگار و آلودگی هوا، رادیکال های آزاد (مولکول هایی که در نتیجه برخی فعالیت های شیمیایی ایجاد می شوند و اثرات مخربی مانند پیری، چین و چروک پوست، سرطان و … ایجاد می کنند) را فعال می کند و سلامت انسان را به خطر می اندازد. آنها مولکول هایی هستند که می توانند اثرات رادیکال های آزاد را خنثی کنند. همچنین موها را جدید و تقویت می کند.
اما رفتار صحیح تغذیه ای که همیشه بر آن تاکید می شود باعث بهبود رشد و سلامت فولیکول مو می شود.
به گفته متخصصان تغذیه، میتوان گفت ویتامینها بهویژه ویتامینهای گروه B مانند بیوتین، اسید فولیک، اسید پانتوتنیک و برخی از مواد معدنی مانند روی، آهن، گوگرد، سیلیس و مس روی مو تأثیر خوبی دارند. آزمایشات نشان می دهد که استفاده از بیوتین به عنوان مکمل باعث تقویت و بهبود پوست به خصوص فولیکول ها می شود.
علاوه بر این، نظریه هایی در مورد کاهش مصرف نمک و تاثیر آن در توقف ریزش مو ارائه شده است، اما در صحت این نظریه ها تردیدهایی وجود دارد. اما در هر صورت کاهش مصرف نمک برای سلامت کلی بدن مفید است.
اسیدهای چرب اُمگا-۳ و اُمگا-۶ :
مطالعات نشان می دهد که اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ با سلامت مو مرتبط هستند. زیرا اکثر افراد در صورت مصرف کمتر یا عدم مصرف منابع این نوع اسیدهای چرب، دچار خشکی و شکنندگی مو، خارش پوست سر و شوره سر و در نهایت ریزش مو می شوند.
اسیدهای چرب امگا ۳ شامل اسید آلفا لینولنیک و ایکوزاپنتانوئیک اسید (EPA) است که در ماهی های آب سرد مانند سالمون و ساردین، روغن سویا و کانولا، جوانه گندم، روغن گردو، روغن دانه کتان یا پنبه دانه و روغن ماهی یافت می شود.
اسیدهای چرب امگا ۶ شامل اسید لینولئیک و اسید امگا لینولئیک هستند و در روغن های گیاهی غیراشباع مانند روغن ذرت، روغن کانولا، روغن سویا، روغن بادام زمینی و روغن آفتابگردان یافت می شوند.
توصیه های مهم برای حفظ مو:
۱ــ سیگار کشیدن را ترک کنید یا کمتر مصرف کنید، نوشیدنی های کافئین دار و کربنات دار (نوشابه هایی مانند کوکاکولا) بدن را ضعیف می کنند و مانع حداکثر توانایی رشد مو می شوند.
۲ــ رژیم غذایی سالمی مصرف کنید. از غذاهایی که قند و چربی بالایی دارند اجتناب کنید.
۳ــ از موتان مراقبت کنید و از هر شانه و برس زدن یا دست کشیدن غیر ضروری اجتناب کنید.
۴ــ از آب داغ، خشک کننده های خیلی گرم یا شکل دهنده های مو که سبب استرس مو می شود خودداری کنید.
۵ــ هفته ای یکبار ماساژ پوست سر دهید تا سلولهای مو تحریک شوند.
۶ــ یک سری مالش های مداوم با روغن یا نرم کننده های مرغوب را انجام دهید تا از تیزشدن سر مو(مو خوره) جلوگیری شود.
۷ــ مرتباً مو را کوتاه کنید تا موخوره (دو شاخه شدن انتهای مو) زدوده شود و مو فرصت رسیدگی و سالم شدن را پیدا کند.
۸ــ استراحت و خواب کافی به بدن اجازه می دهد تا مو به خوبی رشد کند.
۹- درسالهای اخیربرس هایی دارای لیزر کم توان به بازار ارائه شده اند که میتوان برای تحریک رشد مو ازآنها استفاده کرد.البته
باید از یک مارک معتبر استفاده کرد تا مبادا باعث آسیب به پوست یا مو بشود.
۱۰- رنگ کردن مکررموها از علل مهم ریزش آنهاست.سعی کنید بیشتر از رنگهای طبیعی یا مارکهای مرغوب استفاده نمایید.
هرچند که گیاهی یا مرغوب بودن نریختن مو ها را تضمین نمی کند.
۱۱- بستن موها با کشش زیاد که بیشتر درخانمهای جوان مرسوم است،باعث فشارزیاد به ریشه مو شده وریزش آنها تشدید میشود.
البته فرکردن، استفاده از ژل و نظایر آنها نیز باعث فشار زیاد به ریشه مو شده که باید ازانجام این اعمال خودداری نمود.