علل بوجود آمدن خال های پوستی
خال رشد روی پوست است. برخی از خال ها از بدو تولد وجود دارند و برخی دیگر در طول زندگی فرد ایجاد می شوند. بسیاری از خال هایی که در سنین بالا ظاهر می شوند، مربوط به قرار گرفتن در معرض نور خورشید و اثرات تولید ملانین هستند. در این مقاله به بررسی انواع خال ها و علت ایجاد خال های جدید می پردازیم.
اگرچه خالها اغلب قهوهای در نظر گرفته میشوند، اما میتوانند در رنگهای مختلفی از جمله قرمز، صورتی و رنگ پوست ظاهر شوند.
برخی از خال ها مو رشد می کنند. اگرچه بیشتر خال ها خوش خیم هستند، اما باید از نظر تغییرات تحت نظر باشند، زیرا این تغییرات ممکن است نشان دهنده وجود سرطان باشد.
شناخت انواع خال های پوستی
خال ها بر اساس ویژگی های خود در زیر گروه های مختلفی دسته بندی می شوند. انواع خال ها شامل موارد زیر می شوند:
خال های رایج
خال های معمولی می توانند در بدو تولد وجود داشته باشند یا در دوران کودکی شکل بگیرند. این خال ها معمولا در مناطقی از پوست که در معرض نور خورشید هستند ظاهر می شوند.
خال های معمولی معمولاً ظاهری گرد و یکنواخت، سطح صاف و حاشیه مشخص دارند. خال های معمولی نسبتا کوچک هستند و قطر آنها کمتر از ۵ میلی متر است. این خال ها به ندرت سرطانی هستند.
با این حال، طبق گفته مؤسسه ملی بهداشت ایالات متحده، افرادی که بیش از ۵۰ خال روی سطح بدن خود دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به ملانوم هستند.
خال های مادرزادی
خال ها یا خال های مادرزادی از بدو تولد وجود دارند و اندازه آنها متفاوت است. برخی از این خال ها نسبتا بزرگ هستند.
اگرچه این تومورها معمولاً خوش خیم هستند، اما با وجود آنها، به ویژه انواع بزرگ، می توانند اندکی احتمال ابتلا به ملانوم را افزایش دهند. طبق یک مطالعه، خطر ابتلا به ملانوم در افرادی که خال های مادرزادی بزرگ دارند بین ۱۰ تا ۱۵ درصد است. با این حال، این ارقام از مطالعه ای به مطالعه دیگر متفاوت است.
خال های غیرطبیعی
موشهای ناهنجار یا دیسپلاستیک میتوانند در هر جایی از بدن شکل بگیرند، بیشتر از انواع دیگر موشها. این خال ها از نظر رنگ و بافت متفاوت هستند، مرز مشخصی ندارند و از پوست اطراف ناپدید می شوند. موشهای غیرطبیعی رنگهای مختلفی دارند، از جمله صورتی، قرمز، قهوهای مایل به زرد و قهوهای تیره.
به گفته انجمن سرطان آمریکا، برخی از خال های غیرطبیعی می توانند سرطانی باشند. با این حال، ملانوم در بیشتر این موارد ایجاد نمی شود. از آنجایی که خال های غیرطبیعی می توانند ویژگی هایی مشابه ملانوما را نشان دهند، افراد باید برای اطمینان از عدم وجود سرطان به متخصص پوست مراجعه کنند.
خال اسپیتز
اگرچه این نوع نادر خال شباهت زیادی به ملانوما دارد، اما سرطانی نیست. این خال معمولا در افراد جوان زیر ۲۰ سال و در کودکان با پوست روشن ظاهر می شود. گاهی اوقات، پزشکان نمی توانند خال اسپیتز را از سرطان پوست تشخیص دهند و برداشتن خال ها را به عنوان یک استراتژی پیشگیرانه توصیه می کنند. خال اسپیتز به سرعت رشد می کند و قطر آن از چند میلی متر تا چند سانتی متر متغیر است. سایر ویژگی های خال اسپیتز عبارتند از::
ظاهر گرد و قرینه
سطح صاف
دارای خطوط انشعابی که به آن شکلی همانند خورشید می دهد.
علت به وجود آمدن خال های جدید
هنگامی که ملانوسیت ها تکثیر می شوند و روی سطح پوست خال ایجاد می کنند، خال های جدید ظاهر می شوند.
ملانوسیت ها سلول های پوستی هستند که رنگدانه تولید می کنند. خال ها می توانند خوش خیم یا سرطانی باشند. خال های سرطانی مانند ملانوما در اثر جهش های ژنتیکی ایجاد می شوند. علت دقیق علائم خوش خیم هنوز ناشناخته است. علل احتمالی خال عبارتند از::
- قرار گیری در معرض اشعه فرابنفش
- داشتن پوست روشن
- عوامل ژنتیکی
- ضعیف شدن سیستم ایمنی
از بین بردن خال ها با استفاده از آراف جراحی
اگر خال سرطانی باشد، پزشک آن را در یک روش جراحی برمی دارد. در مطب دکتر گیتی مجیدزاده برداشتن خال در زمان کوتاهی انجام می شود و نیازی به بستری شدن ندارد و در این روش پزشک نواحی اطراف خال را می کشد و با دستگاه جراحی RF خال را خارج می کند. این روش می تواند منجر به اسکار دائمی شود. اگر متوجه رشد مجدد زگیل شدید، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
زمان مراجعه به پزشک و معاینه خال ها
متخصصان توصیه می کنند که افراد هر ساله خال های خود را توسط پزشک معاینه کنند. در طول معاینه، پزشکان تغییرات در خال و رشد احتمالی سرطان را بررسی می کنند. در صورت مشاهده هرگونه تغییر پوستی نگران کننده در فاصله بین ویزیت های سالانه، باید به پزشک مراجعه کنید. برخی تغییرات نیاز به ویزیت پزشک دارد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بروز هر گونه خال جدید و دارای سرعت رشد بالا
- تغییر ناگهانی شکل یا اندازه یک خال
- خارش شدید یک خال
- وجود خال هایی که بدون آسیب دیدن خونریزی داشته یا عفونی به نظر می رسند.
به گفته سازمان ملی سلامت آمریکا، افرادی که بیش از ۵۰ خال در سطح بدن خود دارند از نظر ابتلا به خال های سرطانی در معرض خطر بیشتری هستند.