خواص پنیرک و درمان بیماری ها

فرقی نمی کند کجا زندگی می کنید. برخی از گیاهان در همه جا وجود دارند و بسیاری از آنها فواید متعددی دارند، گیاه مالوا سیلوستریس یکی از این گیاهان است. برخی پنیرک را علف هرز می دانند اما این گیاه فراوان برای انسان بسیار مفید است و گل و برگ آن خواص دارویی دارد.

برخی از انواع پنیرک به عنوان غذا و دارو استفاده می شود، به ویژه در خاورمیانه و آسیا، پنیرک در اکثر مناطق آب و هوایی، از مناطق ساحلی گرفته تا زیستگاه های طبیعی کوهستانی یافت می شود.

پنیرک چیست؟

پنیرک گیاهی چند ساله با گل‌های بنفش روشن و رگبرگ‌های تیره است که معمولاً در چمن‌ها، پرچین‌ها و مزارع ۶۰ تا ۱۲۰ سانتی‌متر رشد می‌کند. خاصیت نرم کنندگی برگ و گل این گیاه باعث شده است که از آن به عنوان ضماد برای کبودی، التهاب، نیش حشرات و موارد مشابه استفاده شود و در صورت مصرف خوراکی در درمان انواع بیماری های تنفسی و مشکلات دستگاه گوارش مفید باشد.

استفاده پزشکی مستند از خواص پنیرک

شواهدی از مصرف پنیرک در اروپا برای هزاران سال وجود دارد. طی تحقیقات باستان شناسی، بقایای این گیاه به همراه سایر گیاهان دارویی در میان قدیمی ترین ساکنان اروپای مرکزی که بیش از ۶ هزار سال پیش می زیسته اند، یافت شد.

امروزه از پنیرک در پزشکی برای درمان بیماری های التهابی استفاده می شود. در مناطق مدیترانه ای، برگ ها و ساقه های جوان این گیاه را به صورت خام یا پخته در سوپ و سالاد مصرف می کنند. از جوشانده این گیاه علاوه بر استفاده از پنیرک خیسانده برای درمان ورم دهان و گلو، به عنوان چای دارویی یا قرص برای غرغره کردن و مالیدن به پوست و مایعی برای بریدگی ها، زخم های عفونی و پوست استفاده می شود. سوختگی در آثار مکتوب توصیف شده است.

Malva-sylvestris

کاشت ابرو در کلینیک های زیبایی VQS

موارد مصرف درمانی پنیرک در حال حاضر

عصاره گل پنیرک و برگ آن، یا دانه‌های دیسک مانند این گیاه، برای تسکین و رفع مشکلات متعددی کاربرد دارند، از جمله:

  • ترمیم زخم
  • کبودی
  • جای نیش حشرات
  • سوختگی
  • اگزما
  • عفونت پوستی
  • چین و چروک پوست
  • التهاب
  • مشکلات گوارشی
  • گلودرد
  • سرفه
  • عفونت کلیه و مجاری ادراری
  • عفونت مثانه

و بسیاری مشکلات دیگر که فرهنگ‌ها و قومیت‌های مختلف، با استفاده از این گیاه سعی در درمان آن دارند.

ترکیبات گیاه پنیرک

  1. آنتوسیانین‌‌ها: فلاونوئیدهای رنگی محلول در آب هستند که بسته به pH ممکن است به رنگ قرمز، بنفش، آبی یا سیاه به نظر برسند.
  2. پلی ساکاریدهای موسیلاژی: واحد ساختاری پایه پلی‌ساکاریدها متشکل از قندهای گلوکز، گالاکتوز و رامنوز به نسبت‌های مختلف در گل و برگ‌های پنیرک وجود دارد.
  3. اسیدهای چرب: مانند استئاریک اسید و آلفا-لینولنیک اسید؛ با فواید بسیاری برای بدن مانند حفظ سلامت پوست و سلامت قلب.
  4. سایر فلاونوئیدها: مانند لوتئولین (ماده‌ای بیولوژیکی که در بافت‌های گیاهی دارای رنگ زرد مایل به سبز یافت می‌شود) و کامفرول (به میزان زیادی در سبزیجات با برگ سبز از جمله اسفناج، کلم بروکلی، لوبیا، چای و کلم وجود دارد). فلاونوئیدها با اثرات ضد التهابی قوی که دارند، در پیشگیری از اختلالات قلبی، دیابت، سرطان‌ها، اختلالات شناختی و بسیاری بیماری‌های دیگر مؤثرند.
  5. کاروتنوئیدها: دسته‌ای از رنگدانه‌ها هستند که خاصیت آنتی اکسیدانی آن‌ها در مبارزه علیه بیماری‌ها و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر است.
  6. اسانس‌های روغنی: ۱۴۳ ترکیب سبک و فرار از گل‌های خشک‌شده پنیرک به دست آمده است. این ترکیبات خواص بی‌شماری دارند، از جمله خواص ضد میکروبی، ضد درد، ضد التهاب و ضد استرس.
  7. سایر اسیدهای آلی: مانند اسید اسکوربیک و اسید سیتریک، که دارای خواص بسیاری برای سلامتی هستند؛ از ترمیم بافت و کمک به رشد و نمو تا پیشگیری یا دفع سنگ کلیه.
  8. توکوفرول‌ها: آنتی‌اکسیدان‌های محلول در چربی که بسیاری از آن‌ها حاوی ویتامین E هستند.

اثرات درمانی و پزشکی پنیرک

خواص پنیرک در زمینه درمان و سلامتی بسیار زیاد است. این گیاه می تواند در زندگی روزمره ما مفید باشد. اکنون با هم اثرات درمانی این گیاه و اطلاعات علمی اثبات شده را بررسی می کنیم.

اثرات ضد التهابی

اگر از نیش حشرات، زخم های بزرگ و وسیع، آفتاب سوختگی یا بثورات پوستی رنج می برید، استفاده از ژل یا ضماد ساخته شده از پنیرک برای کاهش تورم و التهاب بسیار مفید است. همچنین باعث بهبود سریعتر می شود.

اطلاعات علمی اثبات‌کننده اثر ضد التهابی پنیرک

  • تحقیقات آزمایشگاهی (in-vitro) که در سال ۲۰۰۶ انجام شد نشان داد که عصاره آبی گل پانسیراک از الیاف الاستین که نقش مهمی در خاصیت ارتجاعی پوست دارند، از آسیب و تخریب محافظت می کند..
  • در یک مطالعه in vivo در سال ۲۰۱۵، دانشمندان استفاده از الکل (اتانول) گل های سدوم را بر روی زخم ها و ضایعات پوستی ناشی از سوختگی ثانویه در موش ها بررسی کردند. در مقایسه با کرم سولفادیازین نقره (یک آنتی بیوتیک سولفونامید)، کرم عصاره پنیرک به طور قابل توجهی تغییرات پارامترهای بافتی را در طول فرآیند بهبود بهبود بخشید.
  • گروه دیگری از دانشمندان در یک مطالعه in vivo که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، اثرات استفاده موضعی از عصاره گل خار مریم مایع را بر بهبود زخم های پوستی در موش ها بررسی کردند. در روز دهم آزمایش، موش های تحت درمان با پنیرک به طور قابل توجهی فیبروز کمتر و جای زخم کمتری را نشان دادند. و آسیب کمتری به فولیکول های مو وارد می کند. (فیبروز به ضخیم شدن و سفت شدن بافت همبند در اثر آسیب اشاره دارد.)
  • گروه دیگری از دانشمندان در سال ۲۰۱۷ یک مطالعه in vivo بر روی موش ها انجام دادند تا به دنبال درمان بیماری های پوستی باشند. آنها ثابت کردند که استفاده موضعی از عصاره هیدروالکلی پنیرک به عنوان درمان اگزما (یک اختلال شایع و مزمن پوستی همراه با بثورات قرمز همراه با خارش و پوسته پوسته شدن پوست) موثر است.

اثرات ضد میکروبی

پنیرک به دلیل فوایدی که این گیاه برای پوست دارد، با جلوگیری از عفونت باکتری ها و تاثیر سایر عوامل خارجی بر روی زخم، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. 

به دلیل خاصیت ضد باکتریایی عصاره این گیاه، از آن در ترکیبات محصولات مراقبت از پوست و مو استفاده می شود، به ویژه در مواقعی که عملکرد ضد قارچی مورد نظر باشد.

اطلاعات علمی اثبات‌کننده اثر ضد میکروبی پنیرک

  • در یک مطالعه آزمایشگاهی در سال ۲۰۱۱، اثرات ضد باکتریایی عصاره متانولی گل و برگ Pansyrac مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات نشان داده است که گل و برگ این گیاه دارای اثرات ضد باکتریایی بالایی است که با اثرات آنتی بیوتیک های اریترومایسین، جنتامایسین و آمفوتریسین قابل مقایسه است.
  • چندین مطالعه آزمایشگاهی دیگر وجود دارد که اثرات ضد باکتریایی پنیرک را بررسی کرده است. در این مطالعات از روش های مختلف استخراج استفاده شد. صرف نظر از نوع روش استخراج (آبی یا الکلی)، نتایج فعالیت ضد میکروبی تمامی عصاره های این گیاه تایید شده است.
  • در یک آزمایش in vivo در سال ۲۰۱۶، یک عصاره هیدروالکلی از قسمت های هوایی گیاه (کل گیاه به جز ریشه) برای اثرات ضد قارچی در موش های ماده آلوده به گونه ای از قارچ به نام کاندیدا آلبیکنس مورد آزمایش قرار گرفت. این مطالعه به منظور بررسی اثرات عصاره پنیرک بر تعداد سلول‌های قارچی زنده انجام شد. نتایج نشان داد که این گیاه پاسخ ایمنی سلولی را در برابر این قارچ ها تحریک می کند.

اثرات آنتیاکسیدانی

استفاده از کرم های حاوی عصاره گیاه پنیرک در درمان پیری زودرس پوست موثر است. شرکت های آرایشی و بهداشتی از عصاره های گیاهی در محصولات آرایشی مختلف مانند صابون ها، لوازم آرایشی و محصولات مراقبت از پوست استفاده می کنند. زیرا پنیرک سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی است که با رادیکال های آزاد مبارزه می کند. رادیکال های آزاد با آسیب رساندن به سلول های پوست ما باعث ایجاد چین و چروک می شوند.

اطلاعات علمی اثباتکننده اثر آنتیاکسیدانی پنیرک

در سال ۲۰۰۹ اثر آنتی اکسیدانی عصاره پنیرک آبی مورد بررسی قرار گرفت و در نتیجه تجزیه و تحلیل آن، ۱۱ جزء مختلف جدا شد. اثر آنتی اکسیدانی این ترکیبات بسیار بیشتر از آلفا توکوفرول (ویتامین E) است. فعالیت تمام متابولیت ها (اشکال تولید شده در فرآیند متابولیک) ۱۵ درصد بیشتر از توکوفرول است که یک آنتی اکسیدان قوی است.

گل پنیرک برای سرفه

پنیرک دارای سابقه بسیار طولانی در زمینه درمان سرفه است. ماهیت موسیلاژین دار این عصاره گیاهی گلو را التیام و تسکین می دهد. خواص ضد میکروبی آن نیز می تواند در درمان علت زمینه ای گلودرد مفید باشد.

چای پنیرک را اغلب برای درمان سرفه خشک می نوشند. پنیرک را برای درمان گلودرد غرغره یا غرغره می کنند.

خواص پنیرک برای مشکلات خواب

عصاره گیاه پتیرک در بسیاری از داروهای بی حس کننده، بی خوابی، اضطراب و استرس و حتی داروهای بی حس کننده دندان یافت می شود. ترکیبات مختلف این گیاه به آرامش سیستم عصبی و ایجاد احساس آرامش و آرامش کمک می کند. برخی مطالعات اثربخشی عصاره پنیرک را در درمان اختلالات خواب در مقایسه با داروهایی مانند دیازپام نشان داده است.

مقدار مصرف پنیرک

دوز مناسب پنیرک برای هر فرد به عوامل زیادی مانند سن، وزن، سطح سلامتی و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد. در حال حاضر اطلاعات علمی کافی در این زمینه برای تعیین میزان صحیح پنیرک وجود ندارد.

همیشه به یاد داشته باشید که ترکیبات طبیعی و گیاهان دارویی همیشه بی خطر نیستند و دوز مصرفی آنها بسیار مهم است، ایده “ایمن است” کاملاً نادرست است و مشکلات زیادی برای سلامتی ایجاد می کند.

تمامی ترکیبات گیاهی حاوی مواد موثره ای هستند که اگر بیش از حد وارد بدن شوند و یا در ترکیب نامناسب با سایر مواد اعم از طبیعی یا شیمیایی ذخیره شوند، باعث مشکلات سلامتی و بروز بیماری های مختلف می شوند.

اثر سمیت سلولی

مطالعات آزمایشگاهی اندام های داخلی گیاه در شرایط آزمایشگاهی سمیت سلولی را نشان نداد. مطالعات سمیت سلولی اولین گام در تعیین پتانسیل سمی مواد از جمله عصاره های گیاهی یا ترکیبات فعال بیولوژیکی جدا شده از گیاهان است. سمیت سلولی برای استفاده از این ماده در محصولات دارویی یا آرایشی حداقل است یا ضروری نیست.

سخن پایانی

به دلیل ترکیبات شیمیایی این گیاه، مصرف موضعی عصاره گل، برگ یا دانه آن دارای اثرات ضد التهابی، التیام دهنده زخم و ضد آکنه است. عصاره این گیاه نیز به دلیل داشتن موسیلاژ زیاد، اثر تسکین دهنده دارد. این بدان معنی است که گیاه در مواجهه با آب متورم می شود و یک ژل محافظ تشکیل می دهد. بنابراین به عنوان یک ماده موثره مفید در کرم های دور چشم و مرطوب کننده های پوست به حساب می آید.

همچنین مصرف محلی این گیاه به صورت ضماد نیز به بهبود ورم کمک می کند. برای این منظور یک قاشق چایخوری از این سبزی را به یک لیوان آب اضافه کنید و بجوشانید و اجازه دهید حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بجوشد. برای تسکین درد و تورم می توانید از این جوشانده به عنوان ضماد استفاده کنید.