راهکارهای جوانسازی پوست صورت
پیری صورت به طور قابل توجهی بر ظاهر ما تأثیر می گذارد و رنج بردن از آن اجتناب ناپذیر است. البته تا زمانی که نام جوانسازی صورت را نشنیده باشیم.
اگرچه جوانسازی پوست نمی تواند به طور کامل از پیری پوست صورت جلوگیری کند یا اثرات آن را معکوس کند، اما برای کند کردن روند پیری پوست صورت بسیار مفید است. روش های درمانی، استفاده از محصولات جوانسازی پوست و درمان مناسب پوست صورت به عنوان روش های اصلی جوانسازی صورت شناخته می شوند.
هر یک از این روش ها جزئیاتی را ارائه می دهد تا به شما در انتخاب بهتر کمک کند. برای انجام برخی از این روش ها، باید به پزشک مراجعه کنید، در حالی که برخی از آنها را به راحتی می توانید خودتان انجام دهید.
تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا با تکنیک ها و روش های جوانسازی پوست بیشتر آشنا شوید.
نشانههای پیری پوست
عوامل درونی (ژنتیک، متابولیسم سلولی، هورمون ها و متابولیسم) و عوامل بیرونی (قرار گرفتن مداوم در معرض نور خورشید، آلودگی، اشعه یونیزان، مواد شیمیایی و سموم) بر پیری پوست تاثیر می گذارند و باعث تغییرات ساختاری و فیزیولوژیکی و تغییرات پیش رونده در لایه های مختلف می شوند. پوست و تغییرات ظاهری آن به ویژه در مناطقی که در معرض نور خورشید هستند.
تغییر در ظاهر پوست
پیری پوست نازک و خشک می شود و خطوط ریز ایجاد می کند. از طرفی پوستی که به دلیل تاثیر نور خورشید پیری زودرس دارد، معمولا لایه بیرونی (اپیدرم) ضخیم می شود، رنگ پوست به صورت لکه هایی تغییر می کند و چین و چروک عمیق، تیرگی و زبری ایجاد می شود، پوست شل می شود.
پیری کل صورت با اثرات جاذبه، فعالیت ماهیچه ای، کاهش حجم، کاهش و توزیع چربی های سطحی و عمیق پوست و از دست دادن تکیه گاه استخوانی مرتبط است. همه این عوامل باعث تغییر در شکل و از بین رفتن پوست صورت می شود.
اهداف راهکارهای جوانسازی پوست صورت
بسیاری از تحقیقات و تلاش ها برای دستیابی به راه حل های زیبایی و ضد پیری پوست، از کرم های ضد چروک گرفته تا پرکننده های پوستی مختلف، حول سه جزء ساختاری اصلی لایه میانی پوست (درم) می چرخد. یعنی کلاژن، الاستین و موکوپلی ساکارید.
مراقبت از پوست
یک سد پوستی سالم و فعال یک دفاع مهم در برابر کم آبی بدن، میکروارگانیسم های مختلف، آلرژن ها، محرک ها، رادیکال های آزاد و اشعه است. داشتن یک برنامه روزانه مراقبت از پوست باعث افزایش نوسازی، الاستیسیته و صافی پوست می شود و در نتیجه وضعیت پوست تغییری موقتی ایجاد می کند.
برای جلوگیری از ایجاد چین و چروک باید از تخریب اجزای اصلی پوست مانند کلاژن و الاستین جلوگیری کرد. روش مهم دیگر برای جلوگیری از چین و چروک، کاهش التهاب با استفاده از آنتی اکسیدان های موضعی یا سیستمیک است که باید در ترکیب با ضدآفتاب ها و رتینوئیدها برای افزایش اثرات محافظتی آنها استفاده شود.
محافظت در برابر نور خورشید
آسیب مزمن پوست ناشی از نور خورشید با پیری زودرس پوست مشخص می شود. چین و چروک ها و تغییرات رنگدانه ها ارتباط مستقیمی با پیری زودرس ناشی از نور خورشید دارند و از مهم ترین تظاهرات آن محسوب می شوند. راهبردهای پیشگیری از پیری پوست ناشی از نور خورشید عبارتند از: اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور خورشید، محافظت از پوست در برابر نور خورشید، استفاده از کرم ضد آفتاب برای جلوگیری یا کاهش قرار گرفتن پوست در معرض اشعه ماوراء بنفش، و استفاده از رتینوئیدها برای جلوگیری از تولید آنزیمی که کلاژن (کلاژناز) را تجزیه می کند. . . ) و افزایش تولید کلاژن و استفاده از آنتی اکسیدان ها به طور خاص برای کاهش و خنثی کردن رادیکال های آزاد ترکیب می شوند.
آیا واقعاً میتوان پیری پوست را به تعویق انداخت؟
مطالعات نشان می دهد که تجویز برخی مکمل های غذایی می تواند پیری پوست را به تاخیر بیندازد و شرایط پوست را بهبود بخشد. آنتی اکسیدان های غذایی در قسمت های مختلف بدن از طریق مکانیسم های متفاوتی کار می کنند، اما نقش اصلی آنها مبارزه با رادیکال های آزاد است.
مواد مغذی مقابلهکننده با پیری
مهم ترین منابع آنتی اکسیدان ها از طریق غذا تامین می شود. رایج ترین آنتی اکسیدان های سیستمیک ویتامین C، ویتامین E و کاروتنوئیدها هستند. رایج ترین عناصر کمیاب مس و سلنیوم هستند.
مطالعات نشان می دهد که ویتامین C و E به همراه اسید فرولیک دارای اثرات ضد آفتاب و آنتی اکسیدانی هستند.
عوامل دارویی موضعی دارای خواص جوانسازی پوست صورت
دو گروه اصلی از عوامل وجود دارد که می توانند به عنوان مواد تشکیل دهنده در کرم های ضد پیری استفاده شوند. آنتی اکسیدان ها و تنظیم سلولی.
آنتیاکسیدانها
محصولاتی که حاوی آنتی اکسیدان هستند در کاهش چین و چروک بسیار موثر بوده و استفاده از آنها منجر به جوانسازی پوست می شود. آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین ها، پلی فنول ها و فلاونوئیدها (ترکیبات گیاهی) با کاهش غلظت رادیکال های آزاد در بافت ها، تخریب کلاژن را کاهش می دهند. ویتامین های C، B3 و E از جمله قوی ترین آنتی اکسیدان هایی هستند که به دلیل وزن مولکولی کم می توانند به پوست نفوذ کنند.
مطالعات بالینی محافظت آنتی اکسیدانی بیشتری را هنگام مصرف همزمان با ویتامین های C و E نسبت به زمانی که به تنهایی مصرف می شود نشان داده است.
یک مطالعه in vivo نشان داد که استفاده موضعی از پلی فنول های چای سبز قبل از قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش باعث کاهش آسیب DNA در پوست می شود. سایر ترکیبات گیاهی مانند ایزوفلاون های سویا نیز به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند.
تنظیمکنندههای سلولی
تعدیل کننده های سلولی مانند مشتقات ویتامین A (رتینول)، پلی پپتیدها و ترکیبات گیاهی مستقیماً بر متابولیسم کلاژن تأثیر می گذارند و تولید کلاژن و فیبرهای الاستیک را تحریک می کنند. در حال حاضر رتینول پرمصرف ترین ماده به عنوان یک عامل ضد پیری است. در نتیجه این مطالعه، مشخص شد که رتینول نه تنها بر پیری پوست ناشی از نور خورشید تأثیر می گذارد، بلکه تأثیر مثبتی در جلوگیری از پیری پوست دارد.
ترتینوئین نوعی رتینوئید است که علائم پیری زودرس ناشی از اشعه ماوراء بنفش مانند چین و چروک، از دست دادن خاصیت ارتجاعی پوست و تجمع رنگدانه در بافت ها را کاهش می دهد.
پلی پپتیدها (ساخته شده از اسیدهای آمینه) گروه دیگری از تنظیم کننده های سلولی هستند که توانایی تحریک تولید کلاژن را از طریق کاربرد موضعی دارند.
روشهای تهاجمی برای جوانسازی پوست صورت
روشهای مختلفی برای انجام فرایندهای تهاجمی وجود دارد؛ از جمله:
لایهبرداری شیمیایی
لایه برداری شیمیایی روشی است که در آن لایه های خاصی از پوست برداشته می شود و پس از رفع التهاب اپیدرم و درم (لایه بیرونی و میانی پوست)، بازسازی و بازسازی می شود، پوست متراکم و یکدست می شود. بهبود چین و چروک و رنگ پوست پس از لایه برداری شیمیایی را می توان به افزایش کلاژن، الیاف الاستیک و ترمیم فیبر کلاژن نسبت داد.
تجهیزات نور مرئی: نور شدید پالسی (IPL)، لیزر و رادیوفرکانسی (RF) برای جوانسازی پوست صورت
امروزه با پیشرفت سریع تکنولوژی محصولاتی وجود دارند که باعث جوانسازی پوست می شوند. جوانسازی پوست غیرتهاجمی یا نفوذ امواج نور به بافت زیر پوست، یک فناوری کم خطر با دوره نقاهت کوتاه است که تغییرات ساختاری مرتبط با پیری پوست را بهبود می بخشد. در این فرآیند کلاژن تحت تاثیر گرما از بین می رود و پوست در پاسخ به آن فیبرهای کلاژن جدیدی تولید می کند.
اگرچه اثر بالینی IPL و لیزر نسبت به روش های ساینده ضعیف تر است، تشکیل کلاژن جدید و بهبود چشمگیر بالینی چین و چروک ها را می توان مشاهده کرد.
جوانسازی تزریقی پوست و پرکنندههای پوست (فیلرها)
هدف از جوانسازی بیولوژیکی پوست افزایش ظرفیت بیوسنتز فیبروبلاست ها (سلول های اصلی لایه میانی پوست که مسئول تولید کلاژن و ماتریکس بین سلولی و بخش های مختلف بافت همبند هستند) است تا ترمیم را تشویق کند. یک محیط فیزیولوژیکی بهینه برای افزایش فعالیت سلولی، هیدراتاسیون و تولید کلاژن الاستین و اسید هیالورونیک. استفاده از پرکننده های مخصوص در برخی موارد می تواند به دستیابی به این اهداف کمک کند.
پلاسمای اتولوگ غنی از پلاکت (PRP)
اخیراً روش پلاسمای غنی از پلاسما (PRP) در جوانسازی پوست مورد توجه زیادی قرار گرفته است. پلاسمای غنی از پلاسما از خون کاملا تازه استخراج می شود و حاوی مقدار زیادی پلاتین است. این روش با تحریک تولید فیبروبلاست ها می تواند منجر به تولید کلاژن و سایر اجزای ماتریکس ویژه (شبکه بزرگی از پروتئین ها و مولکول های دیگر که بافت ها و سلول های بدن را احاطه کرده و ساختار آنها را پشتیبانی و حفظ می کند) شود و در نتیجه پوست را جوان می کند.
سم بوتولینوم (بوتاکس) برای جوانسازی پوست صورت
سم بوتولینوم بر بافت پوست تأثیر نمی گذارد و نمی تواند روند پیری پوست را متوقف کند. با این حال، تزریق منظم آن می تواند روند پیری قابل مشاهده پوست را کند کرده و به کنترل خطوط پویا و چین و چروک های صورت (ناشی از حرکات مکرر) کمک کند.
نتیجهگیری
اگرچه روند طبیعی پیری به طور ژنتیکی از پیش تعیین شده است، اما می توان از پیری پوست توسط عوامل خارجی جلوگیری کرد. متخصصان پوست، مو و زیبایی با استفاده از تکنیکهای جوانسازی صورت که سعی در معکوس کردن اثرات زمان بر روی پوست، جلوگیری، ترمیم و کند کردن پیری پوست دارند، به روند سالم «پیری» پوست کمک میکنند.
همچنین می توانید از مهم ترین راهکارهای ضد پیری مانند تغذیه مناسب و مناسب، مراقبت منظم از پوست به ویژه محافظت از پوست در برابر نور خورشید و مرطوب کردن پوست و همچنین خواب سالم و کافی استفاده کنید.