توصیه‌ متخصصان برای درمان خشکی و ترک پاشنه پا

طراوت هر قسمت از پوست انسان؛ طراوت و لطافت بخش مهمی از سلامت و زیبایی یک فرد است. برخی از افراد تمام تلاش خود را بر روی شادابی و زیبایی پوست صورت خود متمرکز می کنند. صافی و لطافت پوست دست و پا به اندازه شفافیت و یکدستی پوست صورت ما مهم است. حالا به پاهایت نگاه کن این چطوره؟ اگر پاشنه های خشک و ترک خورده دارید، بهتر است به فکر بهبود وضعیت آن باشید. پاهای ما یکی از مهم ترین و پربازده ترین قسمت های بدن ما به حساب می آیند که بد نیست کمی به آن ها توجه کنیم.

زمستان های طولانی یا آب و هوای خشک در هر زمانی از سال می تواند باعث خشکی پوست پا به خصوص کف پا شود و باعث خشکی آن ها شود که به نظر می رسد پوست ترک خورده باشد. اگر این لکه ها را درمان نکنید، می توانند به لکه های عمیق یا لکه هایی تبدیل شوند که می توانند بسیار دردناک و حتی عفونی باشند. به گفته گروهی از متخصصان پوست، در این مقاله دلایل خشکی و ترک خوردگی پوست و بهترین راه درمان آن را می خوانید.

ترک پاشنه پا

ترک پاشنه که به عنوان شکاف پاشنه نیز شناخته می شود، یکی از شایع ترین بیماری های پوستی پا است که می تواند باعث ناراحتی یا درد شود. این مشکل ناشی از برخی مشکلات پوستی یا خشکی پوست است که باعث ضخیم شدن پوست و ایجاد پینه های قهوه ای یا زرد رنگ در طرفین پاشنه پا می شود.

علت خشکی و ترک پاشنه پا چیست؟

هنگامی که پوست اثر محافظتی خود را از دست می دهد پاشنه پا می ترکد. این مشکل می تواند ناشی از بیماری هایی مانند پسوریازیس یا اگزما یا خشکی بیش از حد پوست باشد. دلایل دیگری که می تواند باعث خشکی پاشنه و ترک شود عبارتند از: افزایش سن (پوست با افزایش سن نازک تر و انعطاف پذیرتر می شود)، برخی از داروهای رایج نیز می توانند این مشکل را ایجاد کنند.

هوای سرد و خشک زمستانی نیز یکی از دلایل اصلی و مهم این مشکل پوستی است. در زمستان، تپه ها در بدترین حالت خود قرار دارند. هوای داخل و خارج از خانه مقدار رطوبت کمی دارد و کمبود رطوبت می تواند پوست را خشک کند. خشکی پوست به معنای ترک و پوسته پوسته شدن بیشتر است. این نوع شقاق می تواند باعث ایجاد زخم هایی شود که در صورت عدم درمان به راحتی عفونی می شوند و اگر سیستم ایمنی ضعیف یا دیابت دارید، عفونت می تواند یک خطر جدی برای سلامتی باشد.

علاوه بر این عوامل می توان به علل دیگری که باعث خشکی و ترک پاشنه پا می شود اشاره کرد، از جمله:

  • چاقی
  • ایستادن به مدت طولانی به ویژه روی سطح سخت
  • سایش پشت کفش به پا
  • کفش‌های پشت باز
  • کفش‌هایی که اندازه پا نیستند
  • راه رفتن نادرست
  • مشکلات اسکلتی پا که باعث قرارگیری نادرست کف پا روی زمین می‌شوند.
moisturizing-cracked-heels

برخی از عوامل خطر بروز ترک پا

گاهی اوقات وجود بعضی از بیماری‌ها احتمال ابتلا به خشکی پوست و ترک پاشنه پا را در افراد بیشتر می‌کند. این بیماری‌ها عبارت‌اند از:

  • چاقی
  • پسوریازیس
  • دیابت
  • اگزما
  • صافی کف پا
  • عفونت‌های قارچی
  • بیماری قارچی انگشتان پا (بیماری پای ورزشکاران)
  • خار پاشنه
  • کم‌کاری تیروئید
  • سندرم شوگرن (نوعی بیماری خودایمنی که در آن سیستم ایمنی به غدد برون ریز – پاروتید و غدد بزاقی – حمله می کند و علائم اصلی آن خشکی چشم و خشکی دهان است)
  • درماتوز پا در نوجوانی (یا سندرم پای مرطوب و خشک که بیشتر در سنین ۳ تا ۱۴ سالگی رخ می دهد و در اثر تعریق زیاد یا خیس شدن پا و خشک شدن سریع در محیطی با رطوبت کم و ایجاد ترک و شقاق ایجاد می شود). قرمزی که روی ساق پا می نشیند)

با توجه به عوامل و بیماری هایی که بر ظاهر ترک خوردگی پاشنه پا تأثیر می گذارد، اگر از خشکی و ترک رنج می برید، باید سعی کنید قبل از درمان علت اصلی را تأیید کنید. برخی از مشکلات اساسی و درمان خشکی پاشنه پا در اولویت حل این مشکل است.

چگونه خشکی و ترک پاشنه پا را درمان کنیم؟

پس از اطمینان از اینکه این مشکل پاشنه پا یک بیماری جدی نیست، از روش های زیر برای درمان آن استفاده کنید.

۱) همیشه پاشنه پای خود را تمیز نگه دارید و از مرطوب کننده استفاده کنید.

تمیز و مرطوب نگه داشتن پاها همیشه آنها را در شرایط خوبی نگه می دارد. برای جلوگیری از خشکی پاهای خود را با یک پاک کننده مرطوب کننده و بدون کف (معمولاً به شکل کرم یا لوسیون) بشویید. پس از استحمام، باید پاهای خود را در حالی که هنوز خیس هستند، مرطوب کنید. برای این کار از محصولات حاوی وازلین، گلیسیرین، کره شی، ویتامین E یا جوجوبا استفاده کنید. این مواد در جلوگیری از از دست دادن رطوبت بسیار موثر هستند.

همچنین می توانید از برخی مواد در آشپزخانه خود مانند عسل برای درمان ترک پاشنه پا استفاده کنید. عسل طبیعی خالص سرشار از خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی است که برای تمیز کردن و التیام زخم ها عالی است. می توانید با مخلوط کردن ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری عسل با چند قطره روغن بادام و مالیدن آن به پاشنه پا، ماسک پای عسل درست کنید.

۲) پوست‌های مرده را لایه‌برداری کنید.

لایه برداری یکی از موارد مهم برای جلوگیری از ترک پاشنه پا است. هدف از بین بردن پوست مرده و باقی گذاشتن لایه ای سالم از پوست است که از پا در برابر عفونت محافظت می کند. متخصصان پوست با استفاده از لایه‌بردارهایی مانند اوره (بیش از ده درصد) و اسید سالیسیلیک، مرطوب‌کننده‌ها را تقویت می‌کنند تا از ترک‌خوردگی پاشنه‌ها با استفاده منظم جلوگیری کنند.

همچنین، متخصصان پوست استفاده از یک شانه دندانه ظریف را برای از بین بردن سلول های مرده پوست توصیه می کنند. استفاده از محافظ پاشنه بعد از شنا راه بسیار خوبی برای جلوگیری از پینه بزرگ یا ترک است. اما اگر سوهان دارای دندان های تیز باشد، ممکن است پاهای شما بریده یا زخمی شود، پس در انتخاب و استفاده از آن دقت کنید. هنگام استفاده از پاشنه، مهم است که پوست را خشک کنید.

۳) ترک‌های عمیق را ببندید.

اگر پارگی پاشنه به اندازه کافی عمیق باشد که خونریزی کند، بسیار دردناک خواهد بود. در چنین شرایطی، بانداژ مایع روشی بسیار موثر برای بستن پارگی است و نه تنها زخم را تمیز نگه می دارد، بلکه درد راه رفتن در امتداد پای آسیب دیده را نیز تسکین می دهد. در چنین مواردی به دلیل خطر بالای عفونت توصیه می شود با پزشک مشورت کنید.

۴) جورابی بپوشید که از مواد طبیعی ساخته شده است.

محیط تاریک و مرطوب جوراب مرطوب در کفش و چکمه می تواند منجر به عفونت قارچی پا، مشابه پوست خشک شود. برای جلوگیری از این اتفاق، کارشناسان توصیه می کنند همیشه جوراب های ساخته شده از الیاف طبیعی مانند پنبه یا پشم را به جای الیاف مصنوعی انتخاب کنید تا پاهای شما عاری از عرق کردن و باکتری نباشد. موادی مانند پنبه و پشم به طور طبیعی جذب بیشتری دارند و این خاصیت جذب رطوبت به ویژه در ماه های زمستان که کفش ها بسته هستند یا در تابستان که زیاد عرق می کنید بسیار مهم است. یکی دیگر از مزایای این مواد این است که این نوع جوراب ها بوی پا را کاهش می دهند. یک ترفند خوب برای از بین بردن ترک پاشنه پا این است که قبل از رفتن به رختخواب روی پاشنه های خود وازلین بمالید و بلافاصله جوراب نخی سفید بپوشید تا پاهایتان هنگام خواب مرطوب بماند.

به یاد داشته باشید: به دلیل اصطکاک پا در کفش، هر بار سلول های مرده لایه بیرونی پوست جدا شده و پا کنده می شود. این پوسته ها محل مناسبی برای رشد و نمو قارچ ها و باکتری های مضر و عامل ایجاد آلودگی و بوی نامطبوع هستند. پس هرگز کفش بدون جوراب نپوشید. این فلس‌ها در جوراب‌ها باقی می‌ماند و با شستن جوراب‌ها پاک می‌شوند (جوراب‌ها را مرتب بشویید، پشت به جلو) اما نمی‌توانید کفش‌ها را به این شکل بشویید و اگر جوراب نپوشید، تخته‌ها مرده و جدا هستند. . از پوست پا در کفش میکروارگانیسم ها جمع شده و تکثیر می شوند.

درمان‌های موضعی

آکادمی پوست آمریکا استفاده از کرم ضد التهابی روغنی یا روغنی را برای پوست های خشک توصیه می کند. همچنین به گفته آنها روغن ها و کرم هایی که حاوی مواد زیر هستند می توانند پوست خشک را تسکین دهند:

  • هیالورونیک اسید
  • اسید لاکتیک
  • اوره
  • لانولین
  • گلیسیرین
  • دایمتیکون
  • وازلین
  • روغن معدنی

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر مدت زیادی است که سعی می کنید با استفاده از محصولات بدون نسخه باکیفیت از شر خطوط پاشنه پا خلاص شوید، وقت آن است که به متخصص پوست مراجعه کنید.

کمبود ویتامین ها، مواد معدنی و روی (روی) در رژیم غذایی بر وضعیت پوست تأثیر منفی می گذارد. گاهی اوقات می تواند ناشی از عفونت قارچی باشد. پس بهتر است با یک متخصص مشورت کنید.

اگر مشکل فقط خشکی پوست باشد، متخصصان پوست احتمالاً نرم کننده هایی مانند لاکتات آمونیوم یا کرم اوره را برای بازگرداندن سلامت پوست و به دنبال آن لوسیون برای حفظ سلامت پوست تجویز می کنند.

اما مهم ترین نکته بررسی و تشخیص علت ترک پاشنه پا است. اگر این مشکل بیشتر ناشی از خشکی است، بهتر است از استفاده از صابون های تند و شوینده ها خودداری کنید و اگر خشکی خیلی شدید است، بهتر است از مرطوب کننده استفاده کنید. پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.

درمان‌های پزشکی

در موارد شدید ترک پاشنه پا یا در مواردی که درمان پزشکی لازم باشد، پزشک ممکن است:

  • پوست‌های مرده را جدا کند.
  • نرم‌کننده یا لایه‌بردارهای قوی‌تر تجویز کند.
  • از چسب‌های پزشکی برای بسته شدن ترک‌ها استفاده کند.
  • در صورت عفونت، آنتی‌بیوتیک تجویز کند.
  • پاشنه پا را با بانداژ یا پانسمان ببندد.
  • کفی کفش مخصوص، پد پاشنه یا کاپ پاشنه تجویز کند.
  • به بیمار کمک کند تا روش راه رفتن خود را تغییر داده و اصلاح کند.

سوالات متداول درباره ترک پاشنه پا

در ادامه به چهار سوال پرتکرار در مورد مشکل ترک و خشکی پاشنه پا پاسخ داده‌ایم.

۱) ترک پاشنه پا نشانه چیست؟

اگر پوست پاشنه پا یا وسط پای شما خشک، ترک خورده یا پوسته پوسته است، می تواند علامت هشدار دهنده بیماری تیروئید باشد. غده تیروئید هورمون هایی تولید می کند که متابولیسم، فشار خون، رشد بافت ها و عملکرد سیستم عصبی را تنظیم می کند.

تحقیقات نشان می دهد که بیماری غده تیروئید نقش عمده ای در تشکیل خار پاشنه دارد. کم کاری تیروئید می تواند باعث عدم تعادل هورمون ها و در نتیجه این مشکل شود.

خشکی پوست می تواند نتیجه بسیاری از شرایط غیر جدی باشد و گاهی اوقات تغییرات آب و هوا باعث خشکی پوست می شود. اما در هر صورت در صورت مشاهده علائمی مانند خشکی پوست پا، افزایش وزن، بی حسی دست ها یا کاهش بینایی با پزشک مشورت کنید.

۲) آیا ترک پاشنه نشانه ابتلا به دیابت است؟

افراد دیابتی بیشتر در معرض ترک پاشنه پا هستند زیرا قند خون کنترل نشده می تواند به اعصاب پا آسیب برساند و پوست را خشک کند. حتی افراد مبتلا به دیابت بیشتر از افراد بدون دیابت در معرض ترک پاشنه پا هستند.

۳) آیا روغن نارگیل می‌تواند ترک‌های پاشنه پا را درمان کند؟

روغن نارگیل یک انتخاب عالی برای درمان ترک پاشنه پا است. این روغن حاوی مقدار زیادی ویتامین E و پروتئین های طبیعی است که به ترمیم سلول های آسیب دیده پوست کمک می کند. این روغن همچنین حاوی اسید لوریک طبیعی است که خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد.

۴) کدام ویتامین‌ها به درمان ترک پاشنه پا کمک می‌کنند؟

ویتامین C این ویتامین به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند و از سلول ها در برابر آسیب محافظت می کند. ویتامین C به بدن کمک می کند تا کلاژن، پروتئینی که ۷۵ درصد وزن خشک لایه میانی پوست را تشکیل می دهد، بسازد.
به طور کلی کمبود ویتامین C، B3 و E باعث خشکی و ترک پاشنه پا می شود. البته همانطور که قبلا ذکر شد، بیماری های دیگری مانند قارچ انگشت پا یا اگزما نیز می توانند باعث ترک پاشنه پا شوند.

نتیجه‌گیری

برای هر بیماری بهترین راه پیشگیری پیشگیری است. بنابراین بهترین درمان ترک پاشنه در مرحله اول، درمان خشکی و جلوگیری از ایجاد ترک است. این امر با استفاده منظم از کرم مرطوب کننده پاشنه پا و نرم و مرطوب کردن پاشنه پا به راحتی امکان پذیر است. در حال حاضر کرم های پا و نرم کننده های پاشنه پا در اشکال و انواع مختلف با مواد لایه بردار (کراتولیتیک) یا نگهدارنده (جاذب رطوبت یا رطوبت گیر) در بازار موجود است. مانند:

  • آلفا هیدروکسی اسیدها
  • اوره
  • سالیسیلیک اسید
  • ساکارید ایزومرات

علاوه بر این، باید به طور مرتب پاهای خود را چک کنید. در اولین علائم خشکی و هرگونه ترک، لازم است روزی ۲ تا ۳ بار پاها را مرطوب کنید تا پاشنه پاها درمان شود. همچنین می‌توانید هنگام حمام کردن و قبل از استفاده از مرطوب‌کننده، سنگ پا را به آرامی روی کف پای خود بمالید تا مقداری از پوست سخت و ضخیم را از بین ببرید.

نکته: قبل از پوشیدن کفش، انگشتان پا را روغن نکشید و خیس نکنید. این باعث افزایش رشد قارچ می شود. اگر پوست انگشتان پا خشک است و چند ساعت بدون کفش و جوراب در خانه می مانید، با استفاده از کرم آن ها را با آب مرطوب کنید.