مراقبت و درمان زخم مزمن
گاهی اوقات بهبود زخم ممکن است فرسایشی باشد. برخی زخم ها سرسخت تر از حد معمول به نظر می رسند و التیام آنها زمان می برد. این مزمن بودن می تواند برای ما سؤالاتی ایجاد کند. به طور کلی، اگر زخم پوستی بهبود نیابد، به کندی بهبود یابد یا با بهبودی مجدداً عود کند، به آن زخم مزمن می گویند.
زخم های مزمن علل زیادی دارند که برخی از آنها عبارتند از ضربه، سوختگی، سرطان پوست، عفونت یا بیماری های زمینه ای مانند دیابت. زخم هایی که مدت زیادی طول می کشد تا بهبود یابند معمولا نیاز به مراقبت ویژه دارند.
در ادامه با ما همراه باشید تا علل، تشخیص، پیشگیری و درمان زخم های مزمن را بخوانید.
علل بروز زخم مزمن
به طور کلی دلایل بروز زخم پوستی مزمن شامل موارد زیر است:
- آسیب دیدگی قابل توجه پوست
- بیتحرک بودن و مختل شدن گردش خون در یک نقطه به دلیل فشار موضعی مداوم (زخمهای فشاری یا زخم بستر)
- عفونی شدن محل برش جراحی
- سوختگیهای عمیق
- بیماریهای زمینهای مانند دیابت یا برخی از انواع بیماریهای عروقی
- انواع خاصی از عفونتها مانند زخمهای بارنزدیل (Bairnsdale) یا بورولی (Buruli) که توسط نوعی باکتری به نام مایکوباکتریوم اولسرانس ایجاد میشوند.
- زخمهای تروفیک که در آنها به دلیل بیحسی پوست در اثر بیماریهایی مانند نوروپاتی دیابتی یا جذام، ضربات و آسیبهای مداوم منجر به بروز زخم میشوند.
روند بهبودی زخم
روند بهبود زخم های پوستی از الگوی خاصی پیروی می کند. اگر یک یا چند مرحله در روند بهبودی قطع شود، زخم ممکن است بهبود نیابد. مراحل طبیعی بهبود زخم عبارتند از:
- مرحله التهابی: رگ های خونی در محل زخم برای جلوگیری از از دست دادن خون منقبض می شوند. همچنین پلاکتها به عنوان سلولهای لختهکننده خون، تجمع مییابند و در محل زخم، لخته ایجاد میکنند. پس از تشکیل لخته، رگهای خونی منبسط میشوند تا حداکثر جریان خون را به زخم بدهند. به همین دلیل است که زخم های در حال بهبود در ابتدا گرم و قرمز هستند. گلبول های سفید کل ناحیه را می پوشانند تا میکروب ها و دیگر اجسام خارجی را از بین ببرند. در نهایت سلول های پوست تکثیر شده و در سطح زخم رشد می کنند.
- مرحله فیبروبلاستی: فیبروبلاست ها سلول های دوکی شکلی هستند که نقش مهمی در بهبود طبیعی زخم دارند. تولید کلاژن بخشی از عملکرد این سلول ها است. کلاژن (پروتئینی که پوست را تقویت می کند) در داخل زخم شروع به رشد می کند. رشد کلاژن باعث می شود که لبه های زخم به هم برسند و بسته شوند. رگهای خونی کوچک یا مویرگها در محل رشد میکنند تا خون را به پوست جدید برسانند.
- مرحله بلوغ: بدن به طور مداوم کلاژن بیشتری تولید می کند و ناحیه زخم را تمیز می کند. این مرحله ممکن است ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد. به همین دلیل است که علامت با گذشت زمان محو می شود. با توجه به زمان بر بودن بهبود زخم، حتی پس از بهبود زخم باید مدتی به مراقبت از زخم ادامه دهیم.
عوامل جلوگیریکننده از درمان زخم
عواملی که میتوانند روند ترمیم زخم را آهسته کنند، عبارتاند از:
- عفونت: یک زخم باز ممکن است دچار عفونت باکتریایی شود. در این حالت بدن به جای ترمیم زخم با عفونت مبارزه میکند.
- پوست مرده (نکروز): پوست مرده و اجسام خارجی در روند بهبود زخم اختلال ایجاد میکنند.
- خونریزی: خونریزی مداوم، لبههای زخم را از هم دور نگه میدارد.
- آسیب مکانیکی: به عنوان مثال، شخصی که بیتحرک و در بستر است، به دلیل فشار و اصطکاک مداوم، و نیز کاهش جریان خون در آن موضع، در معرض ایجاد زخم بستر قرار میگیرد.
- رژیم غذایی: انتخاب غذاهای نامناسب ممکن است باعث شود مواد مغذی مورد نیاز برای التیام و بهبود زخمها (مانند ویتامین C، روی و پروتئین) به بدن نرسد.
- مشکلات پزشکی: ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت، کمخونی و برخی بیماریهای عروقی که جریان خون را در ناحیه زخم کاهش میدهند یا اختلالاتی که مانع عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن میشوند، بهبود زخم را با مشکل مواجه میکنند.
- سن: ترمیم زخمها در افراد مسن بیشتر طول میکشد.
- داروها: برخی از داروها یا روشهای درمانی مورد استفاده برای کنترل بعضی از بیماریها ممکن است در روند بهبودی بدن اختلال ایجاد کنند.
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن باعث اختلال در روند بهبودی میشود و خطر بروز عوارض را نیز افزایش میدهد.
- عروق واریسی: محدود شدن جریان خون و تورم به دلیل واریس میتواند منجر به تجزیه بافت پوست و ایجاد زخمهای مزمن شود.
- خشکی: التیام زخم های باز به مدت طولانی تری طول می کشد زیرا سلول های مختلف درگیر در روند بهبودی مانند سلول های پوست و سلول های ایمنی برای عملکرد صحیح به محیط مرطوب نیاز دارند. البته این رطوبت باید کنترل شود، زیرا علاوه بر سلول های پوست، باکتری ها نیز برای رشد به محیط مرطوب نیاز دارند. بنابراین، برای تصمیم گیری در مورد تهویه یا بسته نگه داشتن زخم، حتما با پزشک یا پرستار خود مشورت کنید.
خدمات زیبایی vqs
روشهای تشخیص زخم مزمن
ابتدا باید علت زخم مزمن شناسایی شود تا بتوانید علل زمینه ای را مدیریت کنید. به عنوان مثال، اگر زخم پا ناشی از دیابت دارید، پزشک سطح قند خون شما را بررسی می کند و ممکن است برای پیشگیری از زخم در آینده به شما توصیه کند که به متخصص پا مراجعه کنید. در مورد زخم های ناشی از واریس، ممکن است نیاز به جراحی ورید داشته باشید.
برخی از روشهای تشخیص زخم مزمن:
- معاینه فیزیکی شامل مشاهده زخم و ارزیابی اعصاب و خونرسانی موضعی
- سابقه پزشکی شامل اطلاعات مربوط به بیماریهای مزمن، سابقه جراحیهای اخیر و داروهایی که بهطور معمول مصرف میکنید یا اخیراً مصرف کردهاید
- آزمایش خون و ادرار
- نمونهبرداری از زخم
- کشت زخم برای جستجوی هرگونه میکروارگانیسم بیماریزا
رویکردهای درمانی برای ترمیم زخم مزمن
درمان توصیه شده توسط پزشک به سن، سلامت جسمی و ماهیت آسیب بستگی دارد. مراقبت های عمومی زخم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بهبود خونرسانی با جراحی عروق برای کسانی که دیابت یا سایر مشکلات مربوط به خونرسانی ضعیف، از ترمیم زخمشان جلوگیری میکند.
- تمیز کردن ناحیه برای از بین بردن آلودگیهای روی زخم تازه. این کار با ملایمت بسیار و اغلب در حین دوش گرفتن انجام میشود.
- واکسیناسیون کزاز که برای برخی زخمهای حاصل از آسیبهای تروماتیک تجویز میشود.
- ممکن است لازم شود که زخمهای عمیق، از طریق جراحی بررسی شوند. در این صورت، پیش از معاینه، بیحسی موضعی انجام میشود.
- برداشتن پوست مرده از طریق جراحی که در این حالت هم از بیحسی موضعی استفاده میشود.
- بستن زخمهای بزرگ با بخیههای جراحی یا بخیههای فلزی.
- پانسمان زخم. نوع این پانسمان توسط پزشک انتخاب میشود و به نوع و شدت زخم بستگی دارد. در اغلب زخمهای مزمن، پزشک پانسمان مرطوب را توصیه میکند.
- تسکین درد با داروها. درد میتواند باعث انقباض رگهای خونی شود که این انقباض روند بهبود زخم را کند میکند. اگر زخمتان باعث ناراحتی و درد میشود، با پزشک مشورت کنید. او ممکن است در این شرایط برایتان داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن یا داروهای ضددرد قویتری تجویز کند.
- درمان علائم عفونت از جمله درد، چرک و تب. در صورت لزوم، پزشک برایتان آنتیبیوتیک و پانسمان ضد میکروبی تجویز میکند.
- بررسی سایر داروهای مصرفی توسط پزشک. برخی از داروها مانند داروهای ضد التهاب و استروئیدها در روند بهبودی بدن اختلال ایجاد میکنند. تمام داروهایی که مصرف میکنید یا اخیراً مصرف کردهاید (از جمله داروهای طبیعی و گیاهی و حتی دمنوشهایی که به طور مداوم مصرف میکنید) را به پزشکتان اطلاع دهید. پزشک ممکن است تا زمانی که زخم شما بهبود پیدا کند، دوز دارویتان را تغییر دهد یا داروهای دیگری را برایتان تجویز کند.
- استفاده از وسایل کمکی مانند جورابهای مخصوص. طبق دستور پزشک میتوانید از این لوازم کمک بگیرید.
- درمان سایر مشکلات پزشکی مانند کمخونی که ممکن است مانع ترمیم زخم شما شوند.
- تجویز آنتیبیوتیکهای خاص برای زخمهای بارنزدیل یا بورولی. در این مورد ممکن است نیاز به پیوند پوست هم وجود داشته باشد.
- توصیه به جراحی یا پرتودرمانی برای از بین بردن زخمهای ناشی از سرطان سلول پایهای پوست (نوعی سرطان پوست غیر تهاجمی).
خودمراقبتی از زخم
بهتر است در مورد هر گونه مراقبتی با پزشک خود مشورت کنید، اما در اینجا چند پیشنهاد برای مراقبت از زخم هایی که دیر ترمیم می شوند وجود دارد:
- در صورت امکان، از مصرف داروهایی که در روند بهبود طبیعی بدن اختلال ایجاد می کنند، خودداری کنید. به عنوان مثال، داروهای ضد التهابی مانند آسپرین بدون نسخه با فعالیت سلول های سیستم ایمنی تداخل می کنند. با کمک پزشک، فهرستی از این نوع داروها تهیه کنید و هنگام درمان زخم خود از مصرف آنها اجتناب کنید. البته اگر توسط متخصص دیگری (مثل متخصص قلب) برای شما آسپرین یا هر داروی دیگری تجویز شده است، بدون مشورت با او مصرف دارو را قطع یا کاهش ندهید. این می تواند باعث مشکلات جدی (مانند مشکلات قلبی) شود.
- مطمئن شوید که خوب غذا می خورید. بدن برای فعال شدن و تسریع روند بهبودی به سوخت خوبی نیاز دارد.
- سبزیجات و میوه های غنی از ویتامین C مانند توت فرنگی یا اسفناج بخورید. برای دریافت روی کافی، غلات کامل بخورید و از غذاهای غنی از پروتئین مانند تخم مرغ، گوشت، لبنیات یا غذاهای دریایی در رژیم غذایی خود اجتناب کنید. برخی از زخم ها ممکن است برای بهبودی نیاز به ویتامین ها و مواد معدنی بیشتری داشته باشند. قبل از شروع مکمل جدید با پزشک خود مشورت کنید.
- میزان پروتئین مصرفی روزانه خود را بررسی کنید. کمبود پروتئین روند بهبود زخم را مختل می کند.
- در هر وعده غذایی یا میان وعده از یک منبع پروتئین استفاده کنید. برنامه غذایی روزانه شما برای کمک به بهبود و بهبود زخم ممکن است به این صورت باشد: “تخم مرغ برای صبحانه، لوبیا سیاه یا لوبیا چیتی برای ناهار، ماست یا پنیر برای شام سبک و مرغ برای شام.
- به طور منظم آب یا نوشیدنی های غیر شیرین بنوشید.
- زخم را پانسمان کنید. زخم ها با گرم شدن سریعتر بهبود می یابند. سعی کنید هنگام تعویض لباس سریع باشید. اگر زخم شما در معرض هوا قرار گیرد، گرمای ناحیه کاهش می یابد و این می تواند روند بهبود را برای چند ساعت کند کند.
- روی زخم های مزمن از کرم های ضد عفونی کننده، شستشو یا اسپری استفاده نکنید. این محصولات برای سلول های ترمیم کننده زخم سمی هستند.
- به طور منظم ورزش کنید زیرا جریان خون را افزایش می دهد، سلامت کلی را بهبود می بخشد و بهبود زخم را سرعت می بخشد. برای ورزش مناسب با پزشک خود مشورت کنید.
- هرگونه بیماری مزمن را با کمک پزشک کنترل کنید.
- سیگار نکشید.
مراجعه به پزشک برای درمان زخم
به طور مرتب زخمتان را کنترل کنید و در صورت مشاهده علائم زیر، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- خونریزی
- افزایش درد
- چرک یا ترشح از زخم
- تب
کلام آخر
اگر نگران زخم هستید یا نسبت به دفعات قبل تغییر یا تاخیری در روند بهبود زخم وجود دارد، اولین قدم مناسب مراجعه به پزشک است. پوست سد محافظ بدن در برابر آسیب های فیزیکی، ورود میکروب ها و قارچ های بیماری زا، از دست دادن آب بدن، از دست دادن گرمای بدن و بسیاری از اشکال تشعشعات است. مراقب زخم باشید.